RobotKreeft

Omschrijving

RobotKreeft is een radiografisch aangestuurde robot met als basis een houten 3D puzzel van een kreeft. Een interactief object, waarbij robotica, mechanica en elektronica op een transparante manier zijn samengesmolten tot een ‘aaibaar’ wezen met een eigen persoonlijkheid.

Bekijk de video van RobotKreeft

Robots en robotica spelen een belangrijke rol bij innovatie in het bedrijfsleven, de zorg, het vervoer en de landbouw. Binnen deze sectoren worden mens en dier nagebootst; op zowel fysiek als psychologisch vlak wordt geëxperimenteerd met technologische imitatie. Emoties kunnen worden gesimuleerd, communicatie geoptimaliseerd en smaak gereguleerd. De kennis over kunstmatige intelligentie is volop in ontwikkeling, waarbij het zelflerend vermogen een belangrijk aspect geworden is.

Omdat dit de toekomst is voor de basisschoolleerlingen van nu heeft Exoot het educatieproject RobotKreeft ontwikkeld. De kinderen kunnen zo op een leuke en creatieve manier kennis maken met kunst, techniek en robotica. Het project begint met een korte presentatie; een voorstelling van ca. 10 min op het schoolplein of in de gymzaal, waarna er een uitleg volgt door de maker en de kinderen vragen kunnen stellen.

Bekijk de video RobotKreeft op school

Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. De lagere klassen persen zelf een kleurplaat op keukenpapier, krijgen ‘oogjes’ mee en gaan vervolgens naar de klas om te tekeningen in te kleuren. Het team van RobotKreeft heeft een waterspuitinstallatie gebouwd, waar de kleurplaten op spectaculaire wijze mee nat gespoten worden; zo vloeien de kleuren uit en ontstaat er een kunstwerk.

     

Met de bovenbouwleerlingen worden er bouwplaten van karton geperst, die in de klas worden uitgeknipt. Vervolgens zetten de kinderen deze puzzels in elkaar en ontstaat er van 2D een 3D mini robotkreeft. Hierna komen de kinderen terug naar de workshopplek en monteren zij met het team van RobotKreeft een trilmotor, led-lamp en batterij-houder. Zo leren zij o.a. hoe ze elektronische verbindingen kunnen maken en de mechanische werking van een motor op een kartonnen bouwwerkje, en maken ze hun eigen, persoonlijke versie van een robotkreeft.

       

DOELGROEP: Onder- en bovenbouw, groep 1 t/m 8.

TIJDSDUUR: Van 9:00 tot 14:00 is RobotKreeft aanwezig op het schoolplein, in de aula of gymzaal. Een presentatie en workshop duurt per groep ongeveer 45 minuten.

CAPACITEIT: Ongeveer 150 kinderen per dag. Een groep kan bestaan uit 1 of 2 klassen.

BENODIGD MATERIAAL: Viltstiften, scharen. Overige materialen en gereedschappen neemt het team van RobotKreeft mee.

LEERDOEL: Op een leuke en creatieve manier kennis maken met kunst, techniek en robotica.

TECHNISCHE INFO:

Het team van RobotKreeft komt met 2 personen.

We hebben een parkeerplaats nodig op het schoolplein (vrij parkeren), omdat de bestelbus ook als materiaalwagen wordt ingezet.

We hebben een stroompunt van 230V nodig.

M.b.t. corona houden we rekening met alle op dat moment geldende maatregelen.

Afmetingen workshop- en presentatieplek is minimaal 6 bij 6 meter.

Bij slecht weer (kou en of regen) is een uitwijkmogelijkheid naar een aula of gymzaal gewenst.

 

 

 

 

 

 

Website:
http://www.exoot.info

Contactpersoon:
RobotKreeft

E-mailadres:
jessica@exoot.info

Telefoonnummer:
0617422996

Groep:
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Locatie:
Op school

Discipline:
Nieuwe media/Digitale kunst, Multidisciplinair

Schooltype:
Po

Thema:
Maakonderwijs, Techniek, onderzoek en wetenschap, 21st century skills education