Stedelijk Museum Amsterdam

Omschrijving

Het Stedelijk brengt leerlingen, studenten en leraren in contact met kunst en kunstenaars. Op deze pagina is het volledige aanbod voor het onderwijs te vinden. Voor elk leerniveau is er een passend programma.

Basisonderwijs en speciaal onderwijs (90 min):

  • Groep 1, 2 en 3 (Kunst in je kop): Soms slaan de leerlingen het op in het hoofd, soms verbeelden ze de herinnering aan een kunstwerk in een klein werk. Zo verzamelen ze tijdens de rondleiding een tas vol en aan het eind is er een korte workshop waarop ze een eigen kroon beplakken met hun herinneringen. Ze lopen het museum uit met een feesthoed op vol Stedelijk herinneringen, zichtbaar op het hoofd opgeplakt en onzichtbaar in het hoofd opgeslagen. Klik hier als je meer wilt weten over het programma of als je het Stedelijk Museum wilt bezoeken.
  • Groep 4 en 5 (Ik zie, ik zie….): Dit programma schudt de filosoof, kunstenaar en professor wakker in de leerlingen. Op een speelse, creatieve en onderzoekende manier leren ze bestaande dingen met nieuwe ogen te bekijken. Ze gaan op zoek naar antwoorden op de vragen: Wat is nieuwe kunst eigenlijk? Kan iets ooit echt nieuw zijn, nog nooit eerder gedaan? Of zit het (ver)nieuwe(nde) vooral in verrassende combinaties van materialen, functies, perspectieven of vormen. Ik zie, ik zie, … vertel het maar! Klik hier als je meer wilt weten over het programma of als je het Stedelijk Museum wilt bezoeken.
  • Groep 6 t/m 8 (De Stijl, mijn stijl): De kunstenaars van de groep De Stijl gebruikten vaak rechte lijnen en de kleuren rood, geel en blauw. Waarom eigenlijk? Dat ontdekken leerlingen aan de hand van beroemde schilderijen van Piet Mondriaan of de complete slaapkamer die ooit is bedacht door Gerrit Rietveld. Tijdens de workshop maken leerlingen samen een levensgrote Stijl-compositie met camera, beamer, grote kleurvlakken én zichzelf. De Stijl is een onderdeel (venster) in de Canon van Nederland. Klik hier als je meer wilt weten over het programma of als je het Stedelijk Museum wilt bezoeken. Met de Museumpleinbus reist u met groep 6,7 of 8 gratis en gemakkelijk naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over de Museumpleinbus.

Voortgezet onderwijs (60 tot 90 min):

  • Stedelijk base voor SO, VMBO, HAVO, VWO: De rondleiding door STEDELIJK BASE is de ideale manier voor leerlingen om kennis te maken met het Stedelijk zelf én met de iconen in kunst en design. Het stellen van vragen en de eigen creativiteit staan daarbij centraal. De klas gaat naar huis met nieuwe inzichten en favorieten. Speciaal voor leerlingen van de bovenbouw sluiten we tijdens dit programma aan bij het vernieuwde CKV. Klik hier als je meer wilt weten over het programma of als je het Stedelijk Museum wilt bezoeken.
  • Eindexamentraining VMBO HAVO VWO: Deze rondleiding geeft leerlingen inzicht in hoe kunst ons confronteert met onze eigen denkbeelden. Een ervaren rondleider daagt de leerlingen uit om hun denkbeelden opnieuw tegen het licht te houden. Helpt kunst om ergens op een andere manier tegenaan te kijken? Het programma helpt hen op weg bij het vormen van een onderzoekende en kritische houding. Kies een training Kunst Algemeen of boek één van de TeHaTex thema’s: Tijd, De verruimde blik en Voorbeeldig. Klik hier als je meer wilt weten over het programma of als je het Stedelijk Museum wilt bezoeken.
  • Zelfstandig bezoek VMBO HAVO VWO: Met de klas het museum in zonder rondleiding of programma? Dat kan natuurlijk ook. Zijn jullie met 15 leerlingen of meer, boek hier dan online een groepsbezoek. Minimaal 24 uur van tevoren boeken. Klik hier als je meer wilt weten over het programma of als je het Stedelijk Museum wilt bezoeken.

Wij verzorgen ook museumonderwijs voor onder andere leraren, MBO, HBO en WO en NT-2 groepen. Wilt u daar meer over weten? Kijk dan hier.

TIP: Gratis met de klas naar een culturele instelling? Klik hier voor de website van Mocca voor de cultuurbus.

*** Wij hopen dat scholen vanaf medio augustus weer onze rondleidingen kunnen boeken. In verband met COVID-19 kan deze datum verplaatst worden. Wil je toch een leuke kunst les in de klas doen? Kijk dan eens de filmpjes van de Stedelijk Home School, inclusief inspirerende opdrachten voor de leerlingen (per niveau!): Klik hier voor de filmpjes. Hopelijk tot snel!***

 

 

 

Website:
https://www.stedelijk.nl/nl

Contactpersoon:
Frouke Jorna

E-mailadres:
educatie@stedelijk.nl

Telefoonnummer:
+31 (0)20 5732 741

Groep:
Klas 3, Klas 4, Groep 1-2, Klas 5, Groep 3, Klas 6, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Klas 1, Klas 2

Locatie:
Amsterdam Zuid

Discipline:
Museum, Erfgoed, Beeldend

Schooltype:
Po, So, Vso, Praktijkonderwijs, Vmbo, Havo, Vwo/Gymnasium

Thema: