IDFA

Omschrijving

Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam

IDFA heeft zowel tijdens het festival als door het jaar heen verschillende documentaireprogramma’s en workshops voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

 

Filmeducatie in het Vondelpark – het hele jaar door

Laat jouw leerlingen ervaren wat een True Crime documentaire zo binge worthy maakt, duik in de wereld van feit en fictie, animeer je eigen filmverhaal of graaf in het oorlogsverleden van de families van documentairemakers. Het kan allemaal in IDFA’s nieuwe filmtheater in het Vondelpark, waar plezier en leren samengaan – het hele jaar door! Alle programma’s sluiten aan op verschillende eindtermen en kerndoelen. Hierdoor is een bezoek aan IDFA niet alleen een leuke excursie voor jouw leerlingen, maar kan het ook onderdeel zijn van het curriculum. Lees meer

Schoolvoorstellingen tijdens het festival

Tijdens het festival in november zien jaarlijks meer dan tienduizend leerlingen in filmtheaters door het hele land documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de leefwereld van de vaak jonge hoofdpersonen laten zien. De nagesprekken worden begeleid door ervaren moderatoren en, waar mogelijk, de regisseur. Ook wordt er filmspecifiek lesmateriaal aangeboden dat voor en na het kijken van de film kan worden ingezet. De inschrijvingen voor de schoolvoorstellingen starten half juni. Lees meer

Film in de klas

Door het jaar heen biedt ons online platform Docschool Online een groot aanbod van de beste documentaires voor primair en voortgezet onderwijs, en mbo; inclusief begeleidend lesmateriaal voor gebruik in de klas. Docenten verbonden aan een school in Nederland kunnen gratis lid worden en hebben toegang tot de gehele collectie. Gedurende het jaar wordt de collectie aangevuld met nieuwe titels, en de filterfunctie stelt je in staat naar documentaires te zoeken op educatieniveau, thema, lengte, en/of land. Lees meer

Workshops op school

Liever praktisch aan de slag? IDFA biedt in samenwerking met verschillende partners een aantal inspirerende en op maat gemaakte workshops aan, waarin analyse, praktijk en reflectie centraal staan: maak bijvoorbeeld zelf een documentaire of organiseer jullie eigen filmfestival. Lees meer

 

Up to date blijven? Via onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwste documentaires en onderwijsactiviteiten!

Foto: IDFA/Karlijn van Diepen

Website:
www.idfa.nl/onderwijs

Contactpersoon:
Marije Veenstra / Stephanie Luka

E-mailadres:
educatie@idfa.nl

Telefoonnummer:
0206273329

Groep:
Groep 6, Groep 7, Groep 8, Klas 1, Klas 2, Klas 3, Klas 4, Klas 5, Klas 6

Locatie:
Op school, Amsterdam Centrum, Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Noord, Amsterdam Oost, Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Amsterdam Zuidoost, Weesp

Discipline:
Film/Fotografie/Animatie

Schooltype:
mbo, Po, So, Vso, Praktijkonderwijs, Vmbo, Havo, Vwo

Thema:
21st century skills education, Geschiedenis, Maakonderwijs, Samenleven, Digitale media