Stichting Art Zuid

Omschrijving

Kom met je klas naar ARTZUID 2021!

Kom met je klasuitje naar ARTZUID 2021 tussen 1 juli en 17 oktober! De beeldenroute in Amsterdam Zuid is een ideaal cultuuruitje in de buitenlucht. De leerlingen leren over kunst in de openbare ruimte en maken kennis met de ideeën van deelnemende kunstenaars. Op de Minervalaan en Apollolaan worden vijftig beelden van hedendaagse kunstenaars tentoongesteld. We hebben gekozen voor een spannende presentatie van beelden die expressief en figuratief zijn. Van kunstenaars die werken met engagement en intercultureel van aard. De tentoonstelling is daardoor vol diversiteit, jong en sprankelend. Iets dat de leerlingen zeker zal aanspreken.

IMAGINE
De beelden van stadsbeeldhouwer Hildo Krop vormen de aanleiding voor het tentoonstellingsconcept van ARTZUID 2021. In 1917 startte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen schitteren de beelden van Krop vol symboliek over een betere wereld voor mens, dier en natuur. ARTZUID 2021 draagt de titel Imagine en toont kunstenaars met engagement, die figuratief en expressief werken. Hoe is het gesteld met de idealen van Krop 100 jaar later? En welke onderwerpen zijn vandaag de dag actueel: klimaat, gelijkheid, gezondheid, natuur en dierenwelzijn, etc.? Dit jaar is het exact 50 jaar geleden dat John Lennon het lied IMAGINE schreef:

You may say I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you will join us
And the world will be as one.

Op ARTZUID zijn de deelnemende kunstenaars onze dreamers, net als HildoKrop 100 jaar geleden en John Lennon 50 jaar geleden. Zij bevragen de huidige staat van de wereld en nemen ons mee naar hun ideaal. De kunstenaars willen bij de bezoekers iets losmaken, het denken over een betere wereld en het stellen van persoonlijke doelen. Wat willen de leerlingen doen om de wereld een stukje beter te maken?

 

Lesmateriaal, rondleiding & workshop

We bieden lesmateriaal aan, bestaande uit:

 • Een lesbrief voor docenten over het thema van de tentoonstelling IMAGINE;
 • Een voorbereidende doe-opdracht voor leerlingen in de klas;
 • Een routekaart;
 • Opdrachten bij de beelden op de route met de mogelijkheid om twee educatiemedewerkers te reserveren die de klas begeleiden tijdens het bezoek aan ARTZUID. Duur rondleiding 1 uur;
 • Het lesmateriaal is voor verschillende niveaus en leeftijden.

Dit pakket kost €150 per klas.

 

Praktische informatie

 • U kunt ARTZUID bezoeken met de klas tussen 1 juli en 17 oktober 2021.
 • Aanmelden is verplicht i.v.m. covid-19 maatregelen en mogelijke drukte bij het informatiepaviljoen.
 • We accepteren de CJP Cultuurkaart.
 • Kosten €150 per klas voor de rondleiding en lesmateriaal, optioneel 2 educatieve begeleiders
 • Amsterdamse basisscholen kunnen gratis gebruik maken van de Cultuurbus om ARTZUID te bezoeken. Let op: deze moet je zelf reserveren.
 • Het verzamelpunt is het ARTZUID Informatiepaviljoen op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1.
 • We zijn te bereiken per openbaar vervoer met tram 5 en 24 en station Zuid.

Website:
https://artzuid.nl/programma/scholen/

Contactpersoon:
Stichting Art Zuid

E-mailadres:
educatie@artzuid.nl

Telefoonnummer:
0205286061

Groep:
Klas 3, Klas 4, Groep 1-2, Klas 5, Groep 3, Klas 6, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Klas 1, Klas 2

Locatie:
Amsterdam Zuid

Discipline:
Erfgoed, Beeldend

Schooltype:
Po, So, Vso, Praktijkonderwijs, Vmbo, Havo, Vwo

Thema: