Kleintjekunst

Omschrijving

Kleintjekunst ontwikkelt interactieve kunstprogramma’s voor kinderen van 0 tot 7 jaar, waarin ze experimenteren met hun verbeeldingskracht en hun eigen beeldtaal en lichaamstaal leren ontdekken. Zo ontwikkelen we de creatieve vaardigheden en brengen we kunst dichtbij jonge kinderen. De programma’s worden in serievorm aangeboden op het primair en speciaal onderwijs in Amsterdam en omgeving. Professionele kunstenaars in de disciplines dans, mime, ontwerp, fysiek theater, muziek en (audio)visuele kunst verzorgen de uitvoering. Kleintjekunst begeleidt ook docenten in het primair en speciaal onderwijs. Er zijn programma’s voor baby/dreumes, peuters en groep 1/2/3.

Door middel van zintuiglijke waarneming op een onderzoekende wijze, experimenteren we met kunst, onder begeleiding van een kunstenaar. Een programma bestaat uit een performance gedeelte, waarbij de kunstenaar met materialen, beweging en geluid een spel in de groepsruimte introduceert. Kinderen gaan op in een visuele, akoestische of fysieke ervaring.

In het tweede gedeelte van het programma worden de kinderen gestimuleerd om hun eigen lichaamstaal en beeldtaal te ontdekken, door met de meegebrachte materialen zelf te gaan experimenteren en ontdekken. De kunstenaar wordt dan een begeleider, samen met de leerkracht. Doel is het vormgeven en uiten van de verbeelding middels het lichaam, ritme, klank, stem, dans, kleur of vorm. Kinderen mogen hun eigen betekenis geven aan wat ze (mee)maken en dat begint bij een zintuiglijk spel van voelen, tasten, wrijven, schudden, tikken, duwen, draaien en luisteren.

Een programma duurt ongeveer een uur en een serie wordt door verschillende kunstenaars gegeven. In overleg bepalen we welke disciplines aan bod komen, afgestemd op de wensen of thema’s van de school. In Covid-tijd is er ook de mogelijkheid van online programma’s. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Website:
http://www.kleintjekunst.com

Contactpersoon:
Jooske Hommes en Cathalijne Smulders

E-mailadres:
info@kleintjekunst.com

Telefoonnummer:
020-8200924

Groep:
Groep 1-2, Groep 3

Locatie:
Op school

Discipline:
Theater/Drama, Muziek, Dans, Beeldend, Nieuwe media/Digitale kunst, Multidisciplinair

Schooltype:
Voorscholen, Po, So

Thema:
Bouwen, wonen, werken, Feesten en gebruiken, Maakonderwijs, Samenleven, Taal, Techniek, onderzoek en wetenschap