Museum Embassy of the Free Mind

Omschrijving

De Embassy of the Free Mind is een museumbibliotheek in een historisch pand uit 1622, Keizergracht 123 in Amsterdam. Het is een platform voor het vrije denken, geïnspireerd op het gedachtegoed van de Bibliotheca Philosophica Hermetica Collectie. Er is een café en een tuin. Je vindt er prachtige prenten uit de boeken van o.a. 17e eeuwse vrijdenkers. Wees welkom.

Vrijdenken is het vermogen om eigen gedachten en ideeën te formuleren, autonoom, onbegrensd, ongedwongen en ongeacht religie, cultuur of leeftijd.

Wat is er te doen?

In ons museum laten we 200 afbeeldingen uit de collectie tot de verbeelding spreken. Ze vertellen allemaal een verhaal dat je zelf kunt ontdekken. Je kunt ook een audiotour volgen, de schatten uit onze collectie bewonderen in de Kleine Sael, een lunchconcert beluisteren in de Grote Sael of je aanmelden voor een rondleiding over het huis. Je kunt de collectie, de boeken in de leeszaal en lounge bestuderen of onder het genot van een kopje koffie een plekje te vinden in het café of in de grote tuin. Thuis kun je ook genieten van het levendige online programma van lezingen en cursussen. Voor kinderen zijn er speciale programma’s in elke schoolvakantie op de woensdagen. Dan organiseren we workshops waarin kinderen van 4-8 jaar op een creatieve manier zelfstandig leren nadenken. We betrekken altijd de tuin & de natuur en we eindigen altijd met iets schilderen of maken. Voor de oudere kinderen van 8-16 jaar organiseren we workshops ‘Vrijdenken & leren Filosoferen’. We hebben een spel/speurtocht gemaakt speciaal voor ouders & kinderen om op een speelse manier elkaar & ons gedachtengoed (dat alles met alles verbonden is) te ontdekken. En je kunt hier ook je verjaardag op een originele manier vieren. Meer informatie over onze kinderworkshops vind u hier:

Amsterdam en het vrije denken

Hoe komt het toch dat men Amsterdam ook nu over de hele wereld associeert met vrijheid? Vrijheid zit in het DNA van onze stad. En vrijheid is feitelijk waar ieder mens naar verlangt. Mensen zijn de enige schepselen die zoeken naar waarheid en vrijheid, naar het waarom van alles. Vrijheid bestaat echter niet zonder wijsheid. Wijsheid overstijgt fenomenen als waarheid-op-gezag, bijgeloof, vooroordelen en fundamentalisme. Wijsheid verbindt alles en iedereen en schept vrijheid. Amsterdam staat sinds de 17e-eeuw bekend om zijn vrijheid van religie, individuele vrijheid en vrijheid van drukpers. Boeken waren wat het internet nu is, ze verspreidden kennis en verbonden mensen.

Huis met de Hoofden

De Embassy of the Free Mind is gevestigd in het unieke 17e eeuws stadspaleis het Huis met de Hoofden. Dit rijksmonument is in 1622 ontworpen door Hendrick de Keyser. Op de voorgevel prijken 6 hoofden. Zij verbeelden de Romeinse goden Apollo, Ceres, Mercurius, Minerva, Bacchus en Diana.

Website:
http://www.embassyofthefreemind.com

Contactpersoon:
Embassy of the Free Mind

E-mailadres:
jvanderwel@efm.amsterdam

Telefoonnummer:
06-27276704

Groep:
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Locatie:
Amsterdam Centrum

Discipline:
Museum, Erfgoed, Letteren/Creatieve taal

Schooltype:
Po

Thema:
Geschiedenis, Natuur, Religie