Rijksmuseum Amsterdam

Omschrijving

In het Rijksmuseum komt de lesstof tot leven. Van kleuterklas tot eindexamenkandidaat, voor iedereen hebben we een op maat gemaakt programma. Wij zorgen voor een veilig en leuk bezoek. Of haal het Rijksmuseum in het klaslokaal met ons online aanbod.

Hier een beknopt overzicht van het actuele educatieve aanbod. Voor het volledige aanbod kijk op www.rijksmuseum.nl

PRIMAIR ONDERWIJS
Het Rijksmuseum organiseert workshops en rondleidingen voor groep 1 tot en met 8. De programma’s zijn interactief en spelen in op de belevingswereld van de leerlingen. Je kunt voor een rondleiding in het museum kiezen of een workshop in de ateliers van de Teekenschool, gecombineerd met een rondleiding.

Rondleiding ‘Help de muziek is zoek’, Een spannend programma vol spektakel gemaakt voor de allerkleinste van groep 1, 2 en 3. Als je voor het eerst een museum bezoekt, moet het natuurlijk een ervaring zijn om nooit te vergeten!

Rondleiding ‘Proef de geschiedenis’, Ruik, voel, zie en proef de geschiedenis. Wat gebeurde er toen en hoe zien we dat nu? De rondleider daagt de leerlingen uit anders te kijken en na te denken over de Nederlandse geschiedenis. Een uitdagende rondleiding voor groep 4 t/m 8.

Theater en onderzoek ‘Expeditie Rijksmuseum’, Een bijzonder programma waarin leerlingen proefondervindelijk onderzoek doen naar Rembrandt, Hugo de Groot en Nova Zembla. Van museumbezoek tot 3D omgeving tot theater, in 2,5 uur komt alles aan bod. Voor groep 6 t/m 8.

Workshop ‘Ontdekkers en reizigers’, Na een rondleiding door het museum maken leerlingen een reisverslag en uiteindelijk een landkaart met zelfgemaakte inkt. Een actief, creatief programma dus, dat aansluit bij het tijdvak “Ontdekkers en hervormers” en bij lesstof. Voor groep 4 t/m 8.

Workshop ‘Sporenonderzoek naar Rembrandt’, Door technisch onderzoek te doen komt de klas meer te weten over Rembrandt. Leerlingen duiken in de wereld van verf en verlaten het museum als wetenschapper. Dit programma is samen met de restauratoren van het Rijksmuseum ontwikkeld. Voor groep 5 t/m 8.

Ook voor SPECIAAL ONDERWIJS hebben we programma’s.
Voor leerlingen in het speciaal onderwijs hebben we leuke, toegankelijke workshops en rondleidingen. Kom langs met de klas en laat leerlingen op hun eigen manier het Rijkmuseum ontdekken. We bieden dezelfde begeleide programma’s aan als voor regulier primair en voortgezet onderwijs. De programma’s kunnen goed op maat gemaakt worden doordat ze interactief zijn en inspelen op de belevingswereld van de leerlingen.

VOORTGEZET ONDERWIJS
Met workshops en rondleidingen verbinden wij leerlingen, van brugklas tot eindexamenjaar, met kunst en geschiedenis. Onze museumdocenten spreken hun taal en snappen hun wereld. Ons aanbod sluit aan op alle leerjaren en niveaus. Tijdens de rondleidingen en workshops maken onze museumdocenten leerlingen op hun eigen niveau warm voor de kunstwerken en verhalen. De workshops vinden plaats in één van de ateliers van de Teekenschool. Bij elke workshop hoort een rondleiding door het museum.

Rondleiding ‘Achter het Goud’, Nergens komt de Gouden Eeuw zo tot leven als in het Rijksmuseum. In ‘Achter het Goud’ gaan leerlingen samen met de rondleider op zoek naar nieuwe perspectieven op een voorbije tijd. De rondleider trekt leerlingen van alle niveaus de 17de eeuw in, met opdrachten die tot de verbeelding spreken.

Theater en onderzoek ‘Expeditie Rijksmuseum’, Geïnspireerd door acteurs en door de kunstwerken om hen heen leren leerlingen vanuit verschillende perspectieven naar de geschiedenis te kijken. Acteurs spelen de verhalen van Rembrandt, Hugo de Groot en Nova Zembla. Was het een Gouden Eeuw voor iedereen?

Workshop ‘Citroen van Toen’, Een creatieve workshop waar leerlingen het verhaal van de citroen uitbeelden. Zo leren ze over handel, eten en vakmanschap. In deze workshop staat de citroen centraal. Al schilderend (met zelfgemaakte verf!) leren leerlingen het verhaal achter deze zo vaak geportretteerde vrucht.

Workshop ‘Ontwerp Dutch Design’, Geïnspireerd door toen, ontworpen voor nu. Tijdens deze workshop doorlopen leerlingen het creatieve proces van een ontwerper. En gaan ze naar huis met hun eigen digitale ‘Dutch Design’.

Ook voor SPECIAAL ONDERWIJS hebben we programma’s.
Voor leerlingen in het speciaal onderwijs hebben we leuke, toegankelijke workshops en rondleidingen. Kom langs met de klas en laat leerlingen op hun eigen manier het Rijkmuseum ontdekken. We bieden dezelfde begeleide programma’s aan als voor regulier primair en voortgezet onderwijs. De programma’s kunnen goed op maat gemaakt worden doordat ze interactief zijn en inspelen op de belevingswereld van de leerlingen.

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Mail naar onderwijs@rijksmuseum.nl

Website:
https://www.rijksmuseum.nl/nl/onderwijs

Contactpersoon:
Rijksmuseum

E-mailadres:
onderwijs@rijksmuseum.nl

Telefoonnummer:
020-6747000

Groep:
Klas 3, Klas 4, Groep 1-2, Klas 5, Groep 3, Klas 6, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Klas 1, Klas 2

Locatie:
Amsterdam Centrum

Discipline:
Museum, Erfgoed, Beeldend

Schooltype:
mbo, Po, So, Vso, Praktijkonderwijs, Vmbo, Havo, Vwo

Thema:
Feesten en gebruiken, Geschiedenis, Oorlog en vrijheid, Religie, Taal, Techniek, onderzoek en wetenschap